fredag 12 maj 2017

Trump närmare ett riksrättsåtal. Nixon valde att avgå när han skulle ställas inför riksrätt


Såvitt jag har sett och hört av och i svenska media så har det inte sagts så många ord om Trumps nya utspel på senare dagar, dvs att han avskedade FBI chefen - James B. Comey. I USA är detta fortfarande den stora nyheten.

Denna händelse är den avgjort värsta för presidenten under de lite mer än 100 dagar som han innehaft ämbetet. Nu är det viktigt att se hur den tillträdande FBI chefen förhåller sig. Är han helt lojal med presidenten ?, dvs gör allt vad denne förväntar sig, eller är han en självständig myndighetschef - som han förväntas vara i en demokrati?

Alla de stora nyhetsbyråerna ägnar mycket tid åt det hela och flera talar om att presidenten håller på att gräva sin egen grav. Fler och fler tar upp möjligheterna till att Trump ställs inför riksrätt.

De allra flesta kommentatorerna - som kan landets historia - drar naturligtvis paralleller till Nixon och Watergate som inträffade för mer än 40 år sedan. Som bekant så var det i princip beslutat att Nixon skulle ställas inför riksrätt, men han valde i stället att frivilligt avgå, därmed kom han kom i åtnjutande av presidentpension för resten av sitt liv.

Mitt grundstips är att ett riksrättsåtal kommer allt nämare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar